[O1]Czy to już czas na wymianę świec żarowych ? [FILM]
Witam. Jestem posiadaczem O1 ASV i podczas dzisiejszego odpalania się trochę zdziwiłem ponieważ trochę według mnie długo trzeba było się starać by silnik odpalił. Wiem że był duży mróz bo aż poniżej -20 stopni ale dzień wcześniej o wiele ładniej silnik odpalił. Akumulator mam 2 miesięczny ZAP Silver, przebieg 139000 i zalany pod korek paliwem ze stacji NESTE więc chyba dobrym. Proszę o ocenę. Pozdrawiam
świece raczej masz ok przy -24 stopniach i tak ładnie pali.
Następnym razem przy takim mrozie radze 2-3 razy podgrzać świece i dopiero odpalać.
Nie masz czasem mało płynu w chłodnicy???
Przy padniętych, lub kiepskich świecach to auto raczej nie odpali przy -24. Widzę, że nie tylko u mnie zapala się kontrolka od temperatury :szeroki_usmiech Jak radzi przemek77 podgrzej wcześniej świece. Ja podgrzewam dwukrotnie i auto pali na dotyk.
Mrozy straszne. Ja wiecej jak -22 nie zobaczyłem u siebie. Co do palenia to też zależy od ogólnej kondycji silnika. Swoją drogą paliwo jakie nalałeś?
Ja miałem zalane pod korek i po jednym grzaniu świec auto zapaliło aż miło, paliwka trochę w baku opadło i kręciłem podobnie jak Ty chociaż świece są ok. Sprawdziłem i paliwo się cofało do baku. Więc na zaworek przyszedł czas.
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
No wiec co do paliwa to w sumie chyba żadna rewelacja--> full zbiornik zwykłego oleju napędowego ze stacji NESTE A24 a nie jakieś z ulepszeniami typu DIESEL GOLD ze Statoila albo Vpower z Shella i proszę nie traktować tego jako reklamy dla Neste oraz antyreklamy dla Statoila czy Shella .
A co do płynu chłodniczego to jest tyle ile trzeba tylko przy mrozie około -23/-24 to z tego co wiem się płyn taki kurczy i dlatego lampka mrygała.
PS. Zbliża mi się za 3 tyś. km wymiana oleju i chciałbym sprawdzić ile silniczek połknął oleju przy założeniu że przy poprzedniej wymianie wlano 4.5 litra bo chyba tyle do ASV wchodzi. A w ogóle to dziś sprawdzałem rano przed odpaleniem poziom oleju i ku mojemu zaskoczeniu oleju było: jak na bagnecie jest w dolnej części wyprofilowanie to w połowie odległości wyprofilowania jest takie chropowate pole, i olej był w dolnej części tego chropowatego pola. Czy nie jest przypadkiem zbyt mało oleju ?
Faktycznie brzmi jak swiece :-)) moja dokladnie tak samo odpalala przy -19 tyle ze jak wczoraj pojechalem swiece wymienic okazalo sie, ze zadna nie dzialala :-))))) Machanik powiedzial ze to jakis cud ze wogole odpalila :-))))))))
Następnym razem przy takim mrozie radze 2-3 razy podgrzać świece i dopiero odpalać.
Dokładnie i czekaj, aż przekaźnik da znak i dopiero zaczynaj grzać znowu.
Mi AHF przy -27 pomimo 4-5 grzaniach nowych świeczek i nowym aku też odpalał po dłuższym kręceniu.
Ja przy -19,5 podgrzałem raz i połowe drugiego i zapalił na pierwszym obrocie wału
Świeczki bosch - roczne a paliwo to orlen
A olej w silniku to motul ... też ważna informacja jak olej gęstnieje
Mój AHF tak palił w zeszłym roku przy podobnym mrozie...
Dopiero po zimie zmieniłem świeczki, bo żadna nie grzała jak się okazało ops:
Tylko dłużej trzeba było kręcić :wink:
W tym roku, żadnego stresu z odpalaniem, grzanie 2 razy i na dotyk...
Paliwo cały czas z Neste, też bez reklamy, ale jeżdżę na nim non stop już 4 rok w tym autku i to nie mało, średnio ok 30-40 kkm rocznie...
ja wymienilem 2 swiece, aku kilkuletni, silnik blisko 300tys, AHF, 10w40, i dzis w -22 odpalilem nie porownywalnie lepiej, w dodatku woda mi nie mruga... wyglada m i to jakby silnik Twoj mial slaba kompresje, nie mogl zaskoczyc, moj 2-3 obroty wału i strzal i chodzi.
roLLo, spokojnie, mam ten sam silnik, podobny przebieg i identycznie zapalam, dzisiał przy -19 musiałem aż trzy razy kręcić, ale najczęściej dzieje się to za drugim razem w te mrozy, dokładnie tak jak Tobie.
bateryjka iw stanie nieznanym bo z nia auto kupiłem, ale wlasnie pierwszy obrot ma zamuła a pozniej to nabiera predkosci i strzal i pracuje, cos z rozrusznikiem nie teges po odpaleniu tak dziwnie rzezi...
chociaz dzis bylo jeszcze inaczej 3 razy zakrecila i dopiero bum, ale zawsze ten 1 obrot walu ma taki jakby aku umieralo a wcale nie umiera bo drugi obrot i dalej juz idzie jak burza...
Re: [O1]Czy to już czas na wymianę świec żarowych ? [FILM]
Jeśli chodzi o nierówną pracę po odpaleniu (u mnie rozrusznik kręci szybciej - aku 2 letnia Varta Silver) to do przedwczoraj było okej. Teraz 2 dzień z rzędu silnik przez 10 sekund po odpaleniu chodzi jak u Ciebie na 3 cylindrach (obroty dół, obroty góra i trzęsienie się silnika).
Podejrzewam świece żarowe, wymieniłem je 2 lata temu z padniętych oryginałów na Boscha.
W poniedziałek pojadę do mechanika lub ASO i dam znać jakie są wyniki śledztwa.
lu1985kas, Słuchaj co do tego akumulatora to też u siebie słyszę coś dziwnego zaraz jak puszczę kluczyk gdy silnik odpali, przez chwilę tak coś jakby wyje. Pojawia się to tylko przy 1 rannym odpaleniu w takie mrozu bo w lato jest wszystko gitarka.
Komentarz